De invloed van blauwlicht (in de avonduren)..

Gepubliceerd op 20 mei 2024 om 09:00

Vroeger haalden we ons voedsel uit de natuur door te jagen en te verzamelen. We sliepen in grotten, waarbij we uiteindelijk onszelf verwarmden door middel van een kampvuur. We stonden meer in verbinding met de natuur. We sliepen toen de zon onderging en werden wakker toen de zon opkwam.

 

In de huidige westerse maatschappij zijn we de verbinding met de natuur aardig kwijtgeraakt. We gaan laat slapen, kijken 's avonds vaak laat tv, zitten veel op onze telefoon en staan laat op. We slapen slecht omdat we vaak niet in slaap kunnen vallen of 's nachts vaak wakker worden. Onze genen kunnen slechts met 0,5% per miljoen jaar veranderen. We zijn dus nog niet zo heel erg veranderd in vergelijking met de oermens. De omgeving is echter wel enorm veranderd.

 

Wat betekent dit voor ons?

Het begint allemaal met ons circadiaans ritme, eigenlijk ons dagritme. Het circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt. Het woord 'circadiaans' komt uit het Latijn. 'Circa' betekent 'rond' en 'dies' betekent 'dag'. Er wordt ook wel gesproken over het 24-uursritme. Als mens hebben we dit ritme hard nodig omdat het verschillende systemen in ons lichaam activeert, zoals de temperatuurregulatie, hartslag, bloeddruk, hormoonafscheiding, metabolisme en slaap.

 

Door het veelvuldige gebruik van schermen met blauw licht en het leven op afstand van de natuur, kan ons circadiaans ritme flink verstoord zijn. Dit kan leiden tot moeilijker inslapen, ondiepere slaap en daardoor verminderd herstel. Het circadiaans ritme reguleert niet alleen de temperatuur in ons lichaam, de hartslag, bloeddruk, hormoonafscheiding, metabolisme en slaap, maar zorgt ook voor een betere opname van voedingsstoffen.

 

Het circadiaans ritme stimuleert de aanmaak van melatonine in de late namiddag. Dit maakt ons moe in de avond, waardoor we gemakkelijker kunnen inslapen. Blauw licht verstoort de aanmaak van melatonine omdat het ons wakker houdt. Het circadiaans ritme speelt een zeer belangrijke rol in het optimale tijdstip voor voedselvertering, slaap en herstel, en voor het starten van de dag met energie. Een goed werkend circadiaans ritme zorgt ervoor dat je voedingsstoffen goed kunt opnemen, dat je de dag kunt doorbrengen met energie en ontspanning, en dat je 's nachts optimaal kunt herstellen.

 

Zoals je hoort, speelt ons circadiaans ritme een enorm belangrijke rol in ons leven. Het is dus van belang om hier optimaal gebruik van te maken en stoorzenders zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe doe ik dat?

 

 “Mensen met overgewicht zijn normale mensen in de verkeerde omgeving” – Dr. Richard de Leth.

 

Wat kan ons helpen om onze circadiaans ritme te verbeteren?

Een paar dingen kunnen ons helpen om ons circadiaans ritme te verbeteren:

  • Zonlicht bij het ontwaken
  • Rode lampen wanneer de zon ondergaat (die de zonsondergang nabootsen en zo meer melatonine aanmaken)
  • Vermijden van blauw licht en schermen gedurende 2 uur voor het slapengaan
  • Lichaamsbeweging
  • Regelmatigheid (op dezelfde tijd naar bed gaan en op hetzelfde tijdstip wakker worden)
  • Juiste voeding (voeding die niet ontstekingsbevorderend werkt)

 

In de realiteit is het niet altijd haalbaar om elke ochtend zonlicht te krijgen bij het ontwaken of rode lampen te gebruiken wanneer we willen gaan slapen. Zo kan het zijn dat je heel vroeg moet werken of een avonddienst hebt. Als je de mogelijkheid hebt om 's avonds een blauwlichtfilterbril te dragen gedurende de dag/avond, kan dit al helpen om de verstoring te verminderen. Daarnaast kun je ook het blauwe licht op je schermen verminderen, waardoor je melatonineproductie wordt hersteld. Hierdoor vallen we gemakkelijker in slaap en herstellen we sneller. Je kunt bijvoorbeeld kleurfilters op je telefoon inschakelen om blauw licht te vermijden. Ook kun je software gebruiken op je laptop, zoals Iris blue light, die het blauwe licht in de avonduren vermindert.

 

Het goed reguleren van ons circadiaans ritme begint bij blootstelling aan zonlicht. Daarnaast helpen onbewerkte (echte) voeding, beweging en regelmaat enorm. Er valt nog veel meer te zeggen over het circadiaanse ritme. Probeer in contact te blijven met de natuur. Ga naar buiten en maak contact met de natuur. Grounding kan ons ook helpen om beter in contact te staan. Uit onderzoek blijkt dat mensen beter slapen door regelmatig te 'grounden'. Wat is 'grounding'? Grounding betekent met je blote voeten op gras staan, zodat je letterlijk contact maakt met de natuur.

 

Uit onderzoek van Whoop blijkt dat mensen die regelmatig nachtdiensten draaien een verhoogd risico op een vroegtijdige dood hebben van 15 jaar. Dit zijn mensen die vaker dan eens per week langer dan 2 uur wakker zijn tussen 24.00 en 05.00 uur

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.