Wat kan je doen tegen eczeem?

Gepubliceerd op 22 april 2024 om 09:00

Ik werd zaterdag ochtend ineens wakker met jeuk. Ik had even gekrabd. Een uur later zat deze eczeemvlek er. Vreselijk. Loop er nu al een week mee rond, waarom eigenlijk en wat kan ik er tegen doen?

 

Wat is Eczeem?

Eczeem is een huidziekte waarbij de opperhuid ontstekingen vertoont. De huid is vaak schilferig, rood van kleur, erg droog en kan vreselijk jeuken. Er wordt vaak gedacht aan 3 verstoorden componenten bij het ontstaan van eczeem, namelijk verstoorde huidbarrière, een beschadigde darm of een beschadigde lever. Interne als externe factoren zijn van belang.

Er zijn verschillende typen eczeem: contacteczeem, atopisch eczeem, hypostatisch eczeem, nummulair eczeem en seborroïsch eczeem.

 

Hoe kan je van eczeem afkomen?

‘Genes load the gun, but lifestyle pules the trigger’. Het kan zijn dat je geboren bent met genen die gevoeliger zijn voor eczeem, maar jouw levensstijl bepaalt of je er ook daadwerkelijk last van hebt.

Het optimaliseren van de spijsvertering is ontzettend belangrijk. Hierbij kan je denken aan beweging, niet afgeleid eten, geen water drinken in 60 minuten voor het eten, goed kauwen, stress minimaliseren en slaap prioriteren.

 

Wat zijn veelvoorkomende eczeemtriggers en kan je het beste vermijden?

Allereerst probeer zoveel mogelijk allergieën en intoleranties te vermijden. Dit kan je laten testen. Veel voorkomende intoleranties zijn: gluten, koezuivel, soja, suiker, E621, eieren, noten, pinda en peulvruchten.

 

 Hieronder geef ik een korte samenvatting van veel voorkomende triggers. Het wordt een hele lange samenvatting als ik alles goed uit zou schrijven, daarom noteer ik erachter wat de trigger zou kunnen zijn:

  • Nachtschade groente (triggeren het immuunsysteem)
  • Gepasteuriseerde zuivel (geen afbraak lactase, caseïne A1 problematisch)
  • Peulvruchten (door de saponines en lectines)
  • Soja (xeno-oestrogeen, saponines en exorfinen)
  • Gluten (zonuline en reductie opname mineraleren en spoorelementen)
  • Tarwekiem agglutinine (lectine)
  • Zaadoliën (omega-6, ontstekkingsbevorderend)
  • Transvetzuren (ultra bewerkte voeding)
  • Suiker (Overvloed zorgt voor een hoge GI-index en dat maakt het gevaarlijk)
  • Zoetstoffen (Negatieve invloed op de beschermlaag in de darmen. Wordt wel insuline aangemaakt, maar er komt geen suiker à kan leiden tot insulineresistentie
  • Emulgatoren (kan darmwand afbreken)
  • Eieren (kan eczeem triggeren bij sommigen)
  • Alcohol (Alcohol verdooft de prefrontale cortex, en vergiftigd de lever, kan daardoor eczeem niet opruimen)
  • Rauwe groenten (anti-nutriënten, zoals fytinezuur, oxaalzuur en lectines)
  • Smeersels op de huid (de huid ademt 60% in wat je smeert)
    • Verzorgingsproducten (parfum, alcohol, SLS, PEG’s, parabenen, BHT, PABA, oxybenzone, homosolate, aluminium, propyleenglycol, ftalaten, tricolsan en octocrylene irriteren de huid)
    • Roken (verpest alles in het lichaam)
    • Fluoride (kan maag en darmklachten veroorzaken)
    • Pesticiden (werken als een soort antibiotica, synthetische pesticiden zoveel mogelijk vermijden)
    • Kleding ( wol en synthetische stoffen als polyester en acryl kunnen de huid irriteren en schuren)
    • Zelfmedicatie ( Veelvuldig gebruik is funest voor de darmwand en nieren. Pakt het probleem aan, niet de oorzaak)

 

Wat kun je hier het beste mee doen?

  • Biologisch eten
  • Rauwe groenten zoveel mogelijk koken
  • Kledingkast doorzoeken als je last hebt van eczeem, vaak gaat het om sportkleding.

Hormoonzalf (corticosteroïden) wil je absoluut niet gebruiken. Dit verweekt de botten en maakt de kans op botbreuken een stuk groter. Het werkt hormoon verstorend en beïnvloedt het stresssysteem.

 

Wat kun je dan wel eten?

  • Hydratatie (85% van de bevolking hydrateert niet voldoende, neem ook elektrolyten (kalium, natrium, calcium, magnesium, chloride en fosfor, een makkelijk elektrolyte is keltisch zout)
  • Vitamine C (helpt bij aanmaak collageen en bindweefsel, helpt de bloedvaten elastisch en gezond houden. Geeft alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid, denk aan zwarte en blauwe bessen, spruiten, courgette, peterselie, kiwi, aardbeien, rode kool, waterkers, sinaasappel, grapefruit, limoen en citroen)
  • Vitamine A (wordt het anti-infectievitamine genoemd, beschermt tegn vrije radicalen en versterkt de huidcellen, beste bron is retinol, bv: runderlever)
  • Zink (mega sterke antioxidant, grasgevoerd vlees, hennepzaad, eieren, gekiemde zaden, pitten, alfalfa, pijnboompitten en taugé)
  • Omega-3 ( werkt ontstekingsremmend, wilde vette vis)
  • Prebiotica ( levende bacteriën, bv: (rauwe) yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool, tempeh, zuurdesembrood en augurken)
  • Aminozuren (nodig voor spieropbouw en herstel (verschillende soorten aminozuren tot je nemen)
  • Vitamine D (zonlicht, zonder zonnebril!!)
  • Bottenbouillon (alle vitaminen, mineralen en aminozuren drinken. Komt extra collageen dat de huid ondersteunt en ondersteunt het weefsel in herstel)

 

Wat kan mij nog meer ondersteunen?

Vasten kan je helpen bij het herstel omdat het autofagie aanzet. Autofagie activeert na 12 uur vasten en zorgt dat het oude vrije radicalen cellen opruimt uit het lichaam.

Stress is een onwijs bedreigende factor. Het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te vermijden. Door je ademhaling onder controle te krijgen, activeer je het autonoom zenuwstelsel. We willen in de ruststand komen. Echter leven veel van ons in de actiestand (stress). We ademen door snel en door onze mond. Door de ruststand kunnen we afvalstoffen sneller opruimen en hebben we minder ontstekingen. Verminder daarbij stressveroorzakende prikkels. 70% van de mensen ademt structureel verkeerd: door de mand en met veel te grote teugen. Buteyko heeft hier veel onderzoek naar gedaan. De correcte manier om adem te halen is neusademhaling. Neusademhaling zit precies aan de andere kant van mondademhaling en kan ervoor zorgen dat je in de ruststand komt. De disbalans voor stress zorgt voor een verhoogd niveau van histamine, wat weer kan zorgen voor reacties op de huid.

 

Ademhalingsoefeningen:

Pas de BOLT oefening toe. BOLT staat voor Body Oxygen Level Test. Adem in door je neus en adem uit door je neus. Gewoon, zoals je normaal ook doet. Na de volledige uitademing houd je voorzichtig je neus dicht en zet je de stopwatch aan. We gaan het aantal seconden meten tot je de eerste duidelijke prikkel krijgt om weer te ademen. Dit is geen training of wedstrijd. Zodra je de eerste prikkel krijgt, adem rustig in. Dit wordt jouw BOLT-score. Voor optimale gezondheid wil je op ongeveer 40 seconden zitten.

Train jezelf in neusademhaling. Adem steeds wat langzamer in en uit. Neem steeds meer je toe. Hierdoor wordt je steeds rustiger.

Je kan ook de Wim Hof Breathing Methode toepassen. Wim Hof past een lange adempauze toe binnen zijn ademhalingen. In zijn app kun je een paar gratig oefeningen uitproberen.

’s Nachts mond dicht tapen om jezelf te forceren om door je neus te ademen. Dit is de eerste paar nachten heel vervelend en wennen, maar het werkt daarna goed. Na een maand of 3 zul je minder ademstops in de nacht hebben en minder snurken.

 

Koud training is erg goede voor onze haarvaten en eczeem. Koude training laat de bloedvaten in de huid krimpen terwijl ze in contact met de kou staan. Als je uit de douche komt, zetten deze bloedvaten uit. Hierdoor stroomt er makkelijker bloed en zuurstof uit de vaten én worden afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd.

Grounding kan ook helpen bij het zuiveren van de huid door het blote contact met de natuurlijke ondergrond. De aardbodem is elektrisch geladen met negatieve ionen. Als die in contact komen met ons lichaam, dan ondersteunen en optimaliseren ze onze lichamelijke processen. Er is veel wetenschap gedaan naar bepaalde hormonen die dan geactiveerd worden. Het helpt het lichaam ontstekingen verminderen en genazen mensen van pijntjes.

De zon is niet onze vijand, maar onze bondgenoot. Het zonlicht helpt bij de aanmaak van vitamine D en serotonine (gelukshormoon). Onze lichaam bouwt een natuurlijke barrière op tegen het UV-licht. Wanneer de eerste zonnestralen komen, pak dan gelijk en gematigd zonlicht om je huid te beschermen. Het activeert ons circadiaans ritme, waardoor we ons 24-uurscyclus activeren.

Het prioriteren van onze slaap is heel belangrijk. Het is het allerbelangrijkste aspect van een gezonde leefstijl en daarbij ook de strijd tegen eczeem. Het optimaliseren van de nachtrust zorgt voor een betere opruiming van onze ontstekingen en huid, we zijn uitgeruster en verlagen onze cortisol. Cortisol kan op lange termijn schadelijk zijn bij vermoeidheid. Verstoorders van onze nachtrust zijn: cafeïne, alcohol en blauw licht.

 

Wat kan je dan wel smeren?

Omdat je hormoonzalfjes niet wilt smeren vanwege de hormoonverstoorders wil je graag met natuurlijke producten smeren die de jeuk en irritatie kunnen verminderen. Zo werken de volgende producten verlichtend en ontstekingsremmend:

  • Biologische extra vierge kokosolie
  • Shea butter
  • Haverzalf
  • Tallow creme
  • Aloë vera

Daarnaast zijn er een aantal supplementen die kunnen helpen bij eczeem, namelijk collageen, orgaansuppletie (als je geen lever wilt eten) en magnesium.

 

Afsluiting

Al met al wil je liever de oorzaak van eczeem aanpakken in plaats van het probleem (zoals hormoonzalfjes). Eczeem is een ontsteking en komt ergens vandaan. Zo’n reactie kan intern of extern veroorzaakt worden, door irritaties, intoleranties, kleding of weinig zonlicht. Wees je er bewust van en maak bepaalde keuzes in jouw levensstijl om eczeem te voorkomen. Het is namelijk niet fijn, pijnlijk en vervelend. Wil je graag meer weten en uitgebreider informatie dan raad ik het handboek voor eczeem van Joep Rovers enorm aan. Het is super uitgebreid en duidelijk beschreven. Doe er je voordeel mee. Hij is vanaf moment van publicatie gratis te downloaden.

 

Bronnen:

E-boek: Rovers, J. (2024). Handboek voor Eczeem. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.