Het belang van Omega-3 en een goed balans

Gepubliceerd op 31 maart 2024 om 15:03

Wat is omega-3?

Omega-3 is een vetzuur die wij niet in ons lichaam aan kunnen maken. Het is daarom van belang dat wij deze uit onze voeding halen. Er zijn drie typen omega-3, namelijk ALA, EPA en DHA. Hier later meer over.  Omega-3 werkt ontstekingsremmend in ons lichaam. Omega-3 werkt veel samen met Omega-6. Omega-6 zet juist de ontsteking aan en Omega-3 rondt deze af. Omega-6 zet deze ontsteking aan, omdat wij vanuit de evolutie niet altijd wisten of we iets voedzaams aten. Soms kon het eten ook giftig zijn. Omega-3 zorgt er dus voor dat wij deze ontstekingen afronden. 

Waarom is het dan zo belangrijk?

Omega-3 is dus zo belangrijk vanwege de ontstekingsremmende kwaliteiten. Omega-3 is belangrijk voor het onderhouden van een normaal zicht, normale breinfuncties, normale hartfuncties, de spierfuncties, het immuunsysteem en werkt bloeddruk verlagend. Het is daarom belangrijk dat wij voldoende Omega-3 binnen krijgen. We willen dan voornamelijk de vormen EPA en DHA binnenkrijgen. De vorm ALA is vooral plantaardig en kan in ons lichaam moeilijk omgezet worden tot EPA en DHA. Daarom minder belangrijk en functioneel. 

 

De weegschaal

We willen graag een goed balans van Omega-6 en Omega-3. Waarom? Dit heeft met onze evolutie te maken. Vroeger kon ons eten giftig zijn. Vandaar dat we bij elk eetmoment een ontstekingsmoment aanmaakten. We wilden ervoor zorgen dat we geen vergiftiging kregen. Omega-6 zet dus de ontsteking aan en Omega-3 rondt deze af. Wat nou als we uit balans zijn?

Dit is tegenwoordig vaak het geval. Dat betekent dat bijna iedereen rond loopt met laaggradige ontstekingen. Dit kan voor iedereen verschillend zijn én deze worden ook vaak normaal gevonden. Denk maar eens aan pijntjes in de gewrichten, snel ziek, verkouden, hooikoorts, veel hoofdpijn, eczeem en acne. Ons lichaam prioriteert het onderhoud van het lichaam én niet het opruimen van deze laaggradige ontstekingen. Een goed balans is dus erg belangrijk voor een goed gebruik van ons lichaam. Door een goed balans zijn al onze cellen in ons lichaam ook minder beschadigd en krijgen we onze voedingsstoffen beter binnen. Echter is een goed balans niet vaak het geval in de huidige samenleving. We krijgen te veel Omega-6 en te weinig Omega-3 binnen. 

 

Waar vind ik Omega-3 (en Omega-6)?
Omega-3 vetzuren zijn op te splitsen in verschillende groepen. De ALA is plantaardig en kunnen we vinden in bijvoorbeeld walnoten, lijn- en chiazaad en avocado's. De vormen EPA en DHA zijn visvetzuren en dat betekent dat we deze uit de vette vis kunnen krijgen. ALA kunnen we in ons lichaam omzetten tot EPA en DHA, maar hier krijgen we echter niet voldoende van omgezet. We hebben dus ook EPA en DHA nodig. 

 

We krijgen veel Omega-6 binnen via plantaardige oliën, zoals raapzaadolie, sojaolie en zonnebloemolie. Dit zijn goedkope oliën gebruikt in veel bewerkte producten en restaurants om ons voedsel langer houdbaar te maken of om in te koken. Tegenwoordig eten we veel bewerkte producten en hierdoor krijgen we te veel Omega-6  en te weinig Omega-3 binnen. 

 

Om voldoende Omega-3 binnen te krijgen is het belangrijk om wilde vette vis te eten. Dit is vis met het keurmerk MSC. Dit is echter erg duur. Door het voedingscentrum wordt ons geadviseerd om dit minimaal 1x per week te eten. Alleen hier wordt geen rekening gehouden met ons disbalans. Voor een goed balans is het daarom belangrijk om 4-6x wilde vette vis te eten. Dat is toch absurd veel?

Waarom wilde vette vis? Wilde vette vis is niet bijgevoerd met granen en soja, wat bij gekweekte vis wel gebeurd. Dit zorgt voor extra Omega-6 in de vis en dus extra ontstekingen. Hierdoor zouden we nog meer vis moeten eten....

 

Maar is dit wel haalbaar?

Het klinkt niet heel belovend en motiverend. Wie zit er nou te wachten op 4 tot 6x wilde vette vis te eten, laat staan betalen.. Het is daarom belangrijk om te suppleren met visolie. Hierdoor weet je zeker dat jij de aanbevolen hoeveelheid van minimaal 250mg EPA en DHA dagelijks haalt. Er zit nog wel een verschil tussen vloeibare visolie en capsules. Die laatste worden in overvloed verkocht op de markt....

 

Waarom geen viscapsules suppleren?

De Omega-3 vetzuren moeten in de capsules gehouden worden. Hierdoor worden de capsules verhit. Dit heeft echter een nadelig effect op de vis. Dit zorgt ervoor dat de visolie gaat oxideren. Deze oxidatie wordt gemeten door de TOTOX-waarde. Elk bedrijf is verplicht deze te kunnen verschaffen aan jou. Kunnen ze dit niet dan geeft dat ook een duidelijk signaal af. Als de TOTOX-waarde boven de 10 is, kan jij de vetzuren niet meer gebruiken. Als de waarde zelfs boven de 20 komt, dan is het zelfs giftig voor jouw lichaam. 

 

Om ervoor te zorgen dat de visolie niet gaat oxideren, is het aan te raden om met vloeibare visolie te suppleren. Hier heeft het oxidatieproces nauwelijks tot niet plaatsgevonden. Bij EQology werken ze met testen. Voordat jij visolie gaat slikken, neem je een test (nulmeting) af. Veel mensen, waaronder ik, denken dat ze wel goed zitten. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Ik slikte algenolie en algen, maar scoorde 20,7:1. Een collega slikte al 20 jaar elke maand Omega-3 capsules. Hij scoorde ook 20:1. Moet je voorstellen hoeveel geld hij aan iets kwijt was, wat niet eens hielp. Kortom we zijn allen waarschijnlijk enorm uit balans. We komen hier maar op één manier achter, namelijk door te testen. 

 

Bij EQology werken ze met producten recht uit de natuur. Geen onzin of rotzooi. Dat vind ik belangrijk. Daarom gebruik ik nu dit supplement en ben ik benieuwd wat mijn waarden over 3 maanden zijn. Stay tuned. 

 

Doe wat je wilt met de informatie, maar ik geloof erin dat Omega-3 één van de belangrijkste supplementen is die wij moeten nemen, omdat we hier gewoon allemaal een tekort in hebben. Het zorgt voor een betere opname van andere voedingsstoffen en is vitaal in veel delen van ons lichaam. Wil jij graag meer weten, dan mag jij mij altijd een mailtje sturen --> gezonddoenmetkoen@gmail.com

Ik vertel jou graag meer. Er valt nog zoveel meer te vertellen. Daarnaast kan ik een test bij jou afnemen om jouw Omega-3 tot Omega-6 waarde te meten. Dit is een mooie nulmeting om te zien of jij in balans bent. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.