Smaak(verandering)

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 12:00

Wist je dat je veel voedingsstoffen kunt verrijken door aromaten toe te voegen?


Aromaten zijn smaakversterkers zoals ui, sjalotjes, knoflook, kruiden en specerijen.

Uien, sjalotjes, knoflook, prei, bosui en bieslook behoren tot de allium-groenten. Deze groenten zitten boordevol verschillende nutriënten, zoals vitamine B1, B2, B3, B6, C, E, K, foliumzuur, ijzer, magnesium, fosfor, natrium en zink. Wanneer je een ui of knoflook snijdt, wordt het alliinase-enzym geactiveerd en zet het alliine om in allicine. Dit proces duurt slechts 10 minuten nadat je deze groenten hebt gesneden. Maar waarom is dit belangrijk?

Allicine heeft antibacteriële, schimmelwerende, antiparasitaire en zelfs antivirale eigenschappen. Hoe sterker de geur, hoe beter voor je gezondheid. Om de productie van allicine te stimuleren en meer gezondheidsvoordelen uit ui of knoflook te halen, snijd je de groenten en wacht je 10 minuten voordat je ze in de pan doet. Allicine richt zich op schadelijke microben zoals E. coli en Candida albicans. Het bevordert ook de groei van Bifidobacteria en andere gezonde microben in je darmen. Bovendien zijn ze een goede bron van prebiotische vezels. Naast het feit dat aromaten een geweldige manier zijn om veel smaak, plantdiversiteit en fytochemicaliën toe te voegen, bieden ze dus ook tal van gezondheidsvoordelen. Ik zeg, gewoon doen!

 

Vroeger lustte ik dus absoluut geen champignons en uien, maar nu eet ik ze graag elke dag. Hoe kan dat?

Als kind was ik geen gemakkelijke eter, maar ik stond wel altijd open voor nieuwe smaken. Ik vond het leuk om te experimenteren en te proeven in de keuken, maar lang niet alles vond ik ook lekker. Vooral uien en champignons waren een uitdaging voor mij. Als ik die ingrediënten zag, had ik eigenlijk al geen zin meer om te eten.

Toen ik op mezelf ging wonen, bleef dit patroon aanhouden. Ik kookte nooit met champignons maar langzaamaan kwamen uien steeds meer in mijn maaltijden terecht. Deze uien moesten natuurlijk heel fijn gesneden zijn. Maar langzaam begon ik uit eigen initiatief meer (verschillende) groenten te eten.

Hoe kwam dit? Ik begon over het algemeen gezonder te eten, minder te ongezond snacken, minder vaak te eten en begon met sporten. Kortom, ik begon beter voor mezelf te zorgen. Dit had invloed op mijn microbioom. De microben in mijn mond en darmen verbeterden. Hierdoor begon ik de smaak van deze groenten steeds lekkerder te vinden.

Elke dag vermenigvuldigen er microben in je lichaam en spoel je de oude weg. Op deze manier kun je jouw microbioom in korte tijd aanpassen. Je merkt dit ook als je een avond flink hebt gedronken. Alcohol doodt veel goede bacteriën in je mond en darmen. Hierdoor voel je je slecht, maar door gezond te eten zul je je steeds sneller beter gaan voelen.

Deze veranderingen in microben zorgen ook voor een verandering in je smaakpapillen. Daardoor ga je andere dingen lekkerder vinden. Nu eet ik elke dag uien en probeer ik altijd champignons toe te voegen aan mijn gerechten. Gek, maar prettig toch? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.