Ik heb elke nacht mijn mond afgeplakt....

Gepubliceerd op 12 februari 2024 om 09:00

Ik heb één maand lang elke nacht mijn mond afgeplakt en dit zijn de resultaten:

  • Ik heb een gemiddelde slaapscore van 95% of meer behaald.
  • Meer dan 7 keer een slaapscore van 100% behaald.
  • Mijn diepe slaap is gemiddeld met 20% verhoogd.
  • Meer dan 4x achterelkaar 100% slaapscore behaald. 
  • Ik word meer uitgerust en energieker wakker.

 

Zaten er dan geen dagen bij waarop ik slecht heb geslapen? Helaas wel, ik liep namelijk een verkoudheid op. Toch heb ik nog steeds mijn mond afgeplakt, om de verkoudheid namelijk sneller over te laten gaan. Toch merkte ik gelijk verschil in mijn energieniveau gedurende de dag. Mijn grootste moeite zat hem dan in het uit bed komen. Maar wat zegt de wetenschap over dit onderwerp en waarom zou je überhaupt je mond afplakken?

Door je mond af te plakken, creëer je geen ruimte om 's nachts door je mond te ademen. Dit zorgt ervoor dat je minder snurkt en de kans op slaapapneu vermindert. Daarnaast is ademen door je neus ook belangrijk en gezond. Je neus reinigt en koelt de lucht af voordat het in je longen komt. Dit zorgt voor frissere en betere lucht in je longen. Je ademt dieper in, waardoor je minder ademhalingen per minuut nodig hebt en je hartslag daalt.

 

James Nestor beschrijft niet alleen verbetering van de slaap, maar ook verbetering van de algehele gezondheid en een verhoogde energie. Hij biedt een cruciale blik op de rol van ademhaling in ons welzijn. Veranderingen in ademhalingspatronen kunnen namelijk bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen. Meditatie en yoga kunnen sterk bijdragen aan deze voordelen, omdat je dan bewust bezig bent met je ademhaling.

 

Ik kan niet goed testen of ik ook minder of helemaal niet meer snurk, maar ik denk dat je mond afplakken een goede manier kan zijn om beter op weg te gaan. Aan het begin voelt het misschien een beetje onwennig of vreemd, maar dit gaat na verloop van tijd ook wel weg. Zuurstof is een van onze basisbehoeften, dus waarom zou jij er niet voor zorgen dat je dit op een goede manier binnenkrijgt?

 

Wist je trouwens dat 1 op de 4 mensen last heeft van slaapproblemen? Daarnaast voldoen de meeste mensen niet aan hun slaapbehoeften. Terwijl slaap juist één van onze basisbehoeften is. Het helpt bij het herstellen, ontspannen, het maken van belangrijke keuzes en nog veel meer! Het is dus superbelangrijk om goed voor je slaap te zorgen. Ik snap echter wel dat je mond afplakken niet heel aantrekkelijk klinkt, maar wat zijn dan bewezen strategieën die mijn slaap kunnen verbeteren? Matthew Walker beschrijft een aantal praktische tips in zijn boek om je slaap te verbeteren:

  1. Zorg voor een vast slaapschema. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en word rond dezelfde tijd wakker. Dit zorgt ervoor dat je elke avond makkelijker in slaap valt. Ook in het weekend.

  2. Sport en beweging hebben veel positieve effecten op het lichaam, maar doe dit niet te laat in de avond.

  3. Probeer cafeïne, alcohol en nicotine laat in de avond te vermijden. Wist je dat alcohol 8 tot 12 uur in je lichaam blijft totdat het helemaal verwerkt is?

  4. Vermijd grote maaltijden voor het slapengaan. Probeer twee uur voor het slapengaan niets meer te eten. Daarnaast kan te veel drinken er ook voor zorgen dat je wakker wordt om gebruik te maken van het toilet.

  5. Neem geen dutjes meer na 3 uur 's middags. Dit zorgt ervoor dat er weinig melatonine wordt aangemaakt en dat je 's nachts niet meer goed kunt slapen.

  6. Ontspan voor het slapengaan, het liefst zonder een beeldscherm. Denk aan een fictieboek waarbij je gewoon achterover kunt zitten zonder na te denken of speel een lekker spelletje.

  7. Neem een warm bad of douche voor het slapengaan. Dit zorgt ervoor dat je ontspannen bent en dat je lichaamstemperatuur verlaagt, zodat je makkelijker in slaap valt.

  8. Zorg voor een koele en donkere slaapkamer. De bewezen optimale temperatuur in de slaapkamer is 18 graden Celsius.

  9. Blijf niet wakker in bed liggen. Als je 's nachts wakker wordt, blijf dan niet liggen en piekeren. Ga uit bed en ga in een andere kamer zitten. Ga weer terug als je moe bent.

 

Het is een belangrijk en weinig besproken onderwerp. Ik ben echter geen wetenschapper, onderzoeker, arts of dokter. Het is dus belangrijk bij moeilijke situaties om een professional op te zoeken. Zij kunnen jou verder helpen en begeleiden. Zie de bovenstaande blog eerder als tips dan als leidraad of gezondheidsadvies.

 


Ben je verder nog geïnteresseerd, kijk dan de onderstaande boeken of luister de podcasts.

Leestips en bron:

Boek: Nestor, J. (2020). Breath: The New Science of a Lost Art. Riverhead Books, U.S.

Podcast: The Breathing Expert: Mouth Breathing Linked To ADHD, Diabetes & Child Sickness! (youtube.com)

Boek: Walker, M. (2018). Why We Sleep. Scribner Book Company.

Podcast: The World’s No.1 Sleep Expert: The 6 Sleep Hacks You NEED! Matthew Walker (youtube.com)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.