Moest jij je bord vroeger ook altijd leeg eten?

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 08:00

Ben jij vroeger ook opgevoed met de regel: 'als je je bord leeg eet, mag je van tafel'?

 

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool ontdekten juist dat mensen die altijd hun bord leeg moeten eten een groter risico lopen op een hoger BMI. Mensen die een grotere portie namen, aten deze gemiddeld ook sneller op. Daarnaast zullen mensen sneller geneigd zijn om hun bord leeg te eten als zij ook een grotere portie nemen. Doordat mensen die hun bord leeg eten gemiddeld meer eten, lopen zij dus een verhoogd risico op een hoger BMI.

 

Door aan te geven dat je je bord altijd leeg moet eten, creëer je eigenlijk een sfeer waarin een bord met restjes als onbeschoft wordt beschouwd om te laten staan. Maar waarom is dat zo? Is het niet vreemd dat een bord voor ons bepaalt hoeveel je mag eten en dat we niet naar ons eigen honger- en verzadigingsgevoel luisteren?

 

Japanners zijn goede beoefenaars van deze regel. Zij eten namelijk slechts 80% van wat ze van plan waren te eten, tot het punt dat ze verzadigd zijn. Het is een waardevolle manier om calorie-inname te beperken en niet 's avonds met buikpijn op de bank te zitten.

 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder van dit gevoel ervaar en dus minder ga eten?

  • Maak gebruik van een kleiner bord. Door een kleiner bord te gebruiken, denken je hersenen dat je een voller bord eet dan je werkelijk doet, waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt.
  • Eet kleine porties en kauw goed en langzaam. Het duurt gemiddeld 20 minuten voordat je maag aan je hersenen aangeeft dat je vol zit. Snel en veel eten zorgt ervoor dat je maag dit signaal te laat doorgeeft.
  • Kies voor vezelrijk voedsel. Het kauwen van vezelrijke producten stimuleert de spijsvertering, vertraagt de inname en zorgt voor een langer gevuld gevoel.
  • Schep liever in de keuken op. Als je in de keuken opschept, heb je minder de neiging om de pan toch maar leeg te eten omdat deze niet in jouw zicht staat.

 

Kinderen bezitten van nature een goed ontwikkeld gevoel voor honger en verzadiging. Het behoud van dit natuurlijke vermogen is van groot belang, aangezien het hen later helpt om een gezond gewicht te behouden. Als ouder kun je hierbij ondersteunen door kinderen niet te dwingen hun bord leeg te eten en respect te tonen wanneer ze aangeven genoeg te hebben gehad. Daarnaast is het essentieel om de tijd te nemen voor maaltijden en op een rustig tempo te eten, wat bijdraagt aan het behoud van hun aangeboren verzadigingsgevoel. Het is echter belangrijk om niet toe te geven aan de verleiding om tussendoor extra's te geven, omdat dit ook het hongergevoel kan beïnvloeden. De sleutelregel hierbij is: jij bepaalt wat er op het bord komt, terwijl je kind bepaalt hoeveel het daarvan eet. Op deze manier investeer je in een gezonde toekomst voor je kind!

 

Leestips en de bronnen:

Artikel: https://www.hln.be/familie/is-eet-je-bordje-leeg-een-achterhaalde-regel~a01ff282/

Artikel: https://www.snapfitness.com/nl/blog/overeten

Artikel: https://www.grow-studio.nl/post/altijd-honger-6-tips-tegen-jouw-honger-gevoel

Artikel: https://www.personaltraininghaarlem.nl/de-hara-hachi-bu-quick-start/

Artikel: https://marieclaire.be/nl/eten-hara-hachi-bu/

Onderzoek: https://livrepository.liverpool.ac.uk/3020595/1/Sheen%20et%20al%20Author%20Accepted%20manuscript.pdf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.